LA CAMPANYA

DE QUÈ TRACTA?

« Ni uniformes ni etiquetes: per una escola i un món intercultural i amb equitat de gènere » és una campanya d’educació per la justícia global adreçada principalment als infants i joves, professorat i famílies  dels centres educatius catalans. L’objectiu és formar uns infants i un jovent crític amb les actituds racistes i sexistes; capaç d’identificar les discriminacions i desigualtats de gènere i d’interculturalitat, i que generi propostes de transformació en el centre educatiu, l’entorn local i el global.

A través de l’acció es vol:

a) promoure la formació, la investigació, la reflexió i la transformació de les relacions de gènere i la interculturalitat en el món globalitza

b) fomentar la participació intercultural comunitària des dels centres educatius i involucrar-hi famílies, professorat i alumnat.

c) sensibilitzar la ciutadania sobre les relacions desiguals de gènere i interculturalitat a través de l’art

d) compartir experiències amb infants, famílies i professorat d’altres centres educatius de la ciutat.

Per assolir aquests objectius es faran formacions participatives i socioafectives sobre gènere i interculturalitat. Els infants i el jovent reflexionaran i transformaran a través de la IAP i l’art en una primera fase el seu entorn proper, el centre educatiu, i en una segona fase l’espai públic a través de l’aprenentatge i servei. Es pretén fomentar la participació intercultural comunitària des d’una perspectiva de gènere, des dels centres educatius es plantejaran accions al barri i a la ciutat, en què s’involucrarà des d’un inici les famílies, atenent especialment els criteris de diversitat cultural i de gènere.

Comptem amb la col·laboració del Grup de Recerca d’Educació Intercultural de la UB (GREDI) i loRelacional per al plantejament de les formacions.

Les propostes educatives es divideixen en mòduls formatius, que s’adaptaran en funció de la disponibilitat dels centres educatius i el finançament obtingut.

 

Podeu descarregar:

 

Experiències pilot:

Els centres educatius participants han estat:

L’Hospitalet de Llobregat: escola Ernest Lluch, escola Balaguer, institut Margarida Xirgu i institut Eduard Fontserè 

Tarragona: escola El Miracle i escola Torreforta

Barcelona: escola Fluvià, institut Maria Espinalt i institut Montjuïc

Vilanova i la Geltrú: institut Dolors Mallafrè i Ros, escola La Pau i Institució Escolar Balmes

 

   Els centres educatius participants han estat:

L’Hospitalet de Llobregat: escola Ernest Lluch, escola Balaguer, institut Margarida Xirgu i institut Eduard Fontserè 

Tarragona: escola El Miracle i escola Torreforta

Barcelona: institut Maria Espinalt i institut Montjuïc

Vilanova i la Geltrú: institut Dolors Mallafrè i Ros, escola La Pau i Institució Escolar Balmes

 

DOWNLOAD SUMMARY IN ENGLISH

 

L’elaboració dels materials educatius i l’execució de les experiències pilot ha estat gràcies al suport de l’Ajuntament de Barcelona, l’Ajuntament de l’Hospitalet de Llobregat, l’Ajuntament de Taragona, la Diputació de Barcelona, l’ACCD i l’Ajuntament de Vilanova i la Geltrú.

 

« Ni uniformes ni etiquetes: contra la violència masclista » és la tercera fase de la campanya vinculada a les violències masclistes que travessen les dones i altres persones amb opcions sexuals, identitat de gènere i expressions de gènere no normatives, des d’una mirada interseccional, posant una especial atenció a elements interculturals. Tot, a través de formacions i recursos adreçats a diferents tipus de persones destinatàries.

A través de l’acció es vol:

a) ser conscients del sistema heteropatriarcat i capitalista que opera en foment de la violència masclista i per conèixer

b) desenvolupar respostes i alternatives a aquest sistema.

El desenvolpament d’aquesta fase ha estat gràcies al suport de el Ministerio de la presidencia, relaciones con las cortes e igualdad, el Pacto de Estado contra la violencia de género i al Departament de Treball, Afers Socials i Famílies de la Generalitat de Catalunya.