Sumant interacció a l’espai de Matacavalls: ApS i cloenda a l’Hospitalet de Llobregat

El passat divendres 15 de desembre de 2017 es va dur a terme l’acte de cloenda a l’Hospitalet de Llobregat del projecte Ni uniformes ni etiquetes: per una escola i un món intercultural i amb equitat de gènere de la Fundació Akwaba. L’esdeveniment ha tingut lloc a l’espai de Matacavalls i han participat les classes de 1r i 3r de l’escola Balaguer i les classes de 4t A i 4t B  de l’institut Eduard Fontserè.

Ni uniformes ni etiquetes és un procés formatiu de dos anys de durada d’Aprenentatge servei (ApS) d’educació per la Justícia Global. L’acció a l’espai de Matacavalls és el resultat final d’aquest procés, i suposa el servei de sensibilització i d’incidència a la ciutadania per a l’equitat de gènere i la interculturalitat.

A l’Hospitalet de Llobregat, els actes de cloenda del projecte s’emmarquen en la setmana dels Drets Humans, apropant la data al dia 10 de desembre quan es commemora l’aniversari de la Declaració Universal dels Drets Humans. Des de la Fundació Akwaba entenem el respecte i l’exercici dels Drets Humans com a estratègia per contribuir cap a l’equitat de gènere i interculturalitat.

L’alumnat es va dirigir a l’espai de Matacavalls, ja que es va triar aquesta ubicació com a  espai residual detectat en el marc del projecte Llocs de La Fundició. Aquest espai té el potencial per a poder ser utilitzat per sumar interacció entre persones, amb perspectiva de gènere i intercultural.

ARRIBADA DE L’ALUMNAT

Primerament, la Núria de la Fundació Akwaba i la Mariló de La Fundició (Cooperativa artística de l’Hospitalet de Llobregat), van presentar les respectives entitats i van esmentar la col·laboració conjunta. Des de La Fundició es van esmentar els diferents racons de treball que trobaven a l’espai per realitzar diverses activitats durant la jornada.

PRESENTACIÓ DE LA JORNADA

PRESENTACIÓ DE LA JORNADA

A l’espai de Matacavalls, es van realitzar a l’hora diverses activitats efímeres preparades prèviament per l’alumnat per incidir i donar ús a l’espai. Una de les activitats era fer un guateque amb esmorzar i música.

GUATEQUE AMB ESMORZAR I MÚSICA

GUATEQUE AMB ESMORZAR I MÚSICA

 

També, es va realitzar un taller de grafitti on l’alumnat donava un ús als murs que hi ha a la zona, pintant-los amb missatges de visibilització de l’espai.

TALLER DE GRAFITTI

TALLER GRAFFITI

La creació de cartells també va ser un altra de les activitats creades per l’alumnat. En aquests cartells van escriure missatges de conscienciació per la cura de l’espai públic que més tard van deixar per la zona.

TALLER DE CARTELLS

TALLER DE CARTELLS

TALLER DE CARTELLS

Una de les coses de les quals es va conscienciar l’alumnat era que perquè un espai pogués ser de qualitat i proporcionar una millor interacció, havia de ser accessible per tothom i havia d’estar net, per tant, un grup de nois i noies va decidir crear una comissió de neteja de l’espai.

COMISSIÓ DE NETEJA

COMISSIÓ DE NETEJA

 

També es va realitzar un taller de serigrafia amb el logo de “Los blokes girls” com a missatge reivindicatiu de les noies dels blocs de la Florida . Es tractava de estampar aquests missatges a unes banderoles que més tard repartirien per l’espai.

TALLER DE SERIGRAFIA

TALLER DE SERIGRAFIA

I per últim es va fer una dance party  on tots i totes ballaven al ritme de la música seguint unes coreografies preparades per l’alumnat de 1r d’ESO de l’escola Balaguer.

DANCE PARTY

DANCE PARTY

Per finalitzar l’acte de cloenda, la Núria de la Fundació Akwaba va dedicar unes paraules d’agraïment a totes les parts que ha fet possible la implementació del projecte. També es va fer un tancament lúdic realitzant una festa Holly amb farina.

FESTA HOLLY

FESTA HOLLY

Aquest esdeveniment ha estat possible gràcies al suport de l’Ajuntament de l’Hospitalet de Llobregat, l’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament (ACCD) i l’Ajuntament de Tarragona.

Agraïr també la implicació del professorat de l’escola Balaguer i l’institut Eduard Fontserè, a totes les educadores de la Fundació Akwaba i a l’alumnat que ha viscut el procés formatiu amb il·lusió.

Seguim sumant per una Justícia Global, amb perspectiva de gènere i interculturalitat.

Moltes gràcies!

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *